Monitor

Megrendelést partnerünk a Foxglove Hungary Kft (online-boltom.hu) teljesíti az Ön számára.
SZÁLLÍTÁS ÉS FIZETÉS
Házhozszállítás futárszolgálattal 1.690 Ft
Fizetési mód:
Készpénzel a futárnál a csomag étvételekor.

 

  További információért keresse fel a webáruházat:  

Philips monitor, Asus monitor, AOC monitor, Lenovo monitor, LG monitor, otthoni monitor, irodai monitor, gamer monitor

 

TN , VA ÉS IPS – MONITOR PANELEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA

 

LED | Monitor

IPS LED | Monitor

 

IPS panel: A legnagyobb látószög

A nagy látószög az IPS panel technológia az egyik legértékesebb pontja. A különböző gyártók megoldásai apróbb eltéréssel nagy látószöggel rendelkeznek és az IPS technológiát másképpen nevezik. A Samsung például a saját IPS technológiáját PLS-nek hívja, de találkozunk AHVA elnevetéssel is más gyártónál, mely nem összekeverendő a VA-val. A másik fontos erőssége, hogy nagyon szép színeket képesek az IPS monitorok produkálni, a színhűségük figyelemre méltó. 

 
 

WLED | Monitor

 

WLED IPS | Monitor

 

TN LED | Monitor

 

TN panel: a legalacsonyabb válaszidő

A TN a Twisted Nematic rövidítése, mely úgy írható le, hogy a működés a folyadékkristályok a feszültség szabályozásával bírhatók belátásra. Ez a legrégebbi technológia a három említett típus közül és így a legolcsóbb technológia is. A TN panelek képpontjai úgynevezett nematikus forgó cellák, a folyadékkristályok két polarizáló szűrő között helyezkednek el. Ha nincs áram, akkor a háttérvilágítás akadálytalanul működik, ha energiát kapnak, a folyadékkristályok elfordulnak és egyre inkább blokkolják a hátulról érkező fényt.  A TN panel nagy előnye a válaszidőben rejlik. Jelenleg a TN kijelzők elérik a 240 Hz-es képfrissítést, bár ez jellemzően a magas árú monitorok kiváltsága, de a magas Hz szám nem jár akkora felárral, mint a másik két kijezőtípussal ellátott monitor esetében.

VA panel: A legmagasabb kontraszt

A VA panelek jó látószöget biztosítanak elfogadható áron. Bár nem érik el az IPS szintjét, de érezhetően jobbak, mint a TN panel. A VA paneleknek még egy előnyük van. Az ilyen kijelzővel rendelkező monitorok kontrasztja a legmagasabb. Tehát még a legolcsóbb, 100 eurós monitorok is elérik a 4000:1 kontrasztarányt. Ez azért is nagyszerű, hisz a legtöbb IPS és TN paneles monitor 1500:1 kontrasztarányig jut. A jó kontraszt az folyadékkristályok elhelyezkedéséből adódik, Az IPS és TN panelek esetében a kristályok kissé ferdén helyezkednek el és megbontják a fényt a polarizáló szűrőben, így sok háttérfény átszűrődik.

Összegzés:

Aki monitort keres, először át kell gondolnia, milyen célokra szeretné használni a kijelzőt, így dönteni a megfelelő panel mellett. Ha az alacsony válaszidő és a magas képfrissítés a cél, akkor egy TN panel vásárlása lehet megoldás. Ha magas képminőség és kiváló betekintési szög az igény, akkor IPS mellett szavazzunk. A VA panel a két típus között teremt egyensúlyt egy kiváló kontraszttal.

 

Forrás: https://rendszerigeny.hu/tn-va-es-ips-monitor-panelek-osszehasonlitasa